از قدیم، زبان سرخ، متهم ردیف اول بسیاری از جرمها بوده است. امروز نیز کم نیستند جرمهایی که به زبان سرخ منتسب هستند. در این میان بعضی جرمها از کجروی زبان میخیزند: فحاشی. مهمتر آن که طبقهبندی فحش نیز میان اعمال جرمانگاری شده بینظیر است. مجازات فحاشی در قانون مجازات ایران درجات و سطوح مختلف و متفاوتی دارند.
در شرایط فعلی جامعه که مردم آستانه تحملشان پایین آمده و زود از کوره در میروند، کوچکترین کلمهای ممکن است مصداق توهین محسوب شود و فرد با استناد به چنین ادعایی بخواهد اعاده حیثیت کند و فرد توهین کننده را مورد پیگرد قانونی و حقوقی قرار دهد.
مجازات فحاشی
البته در ایران به دلیل اطاله دادرسی و عدم آشنایی مردم با حقوقشان این موضوع شاید چندان مصادق نداشته باشد اما در سایر کشورها قوانین در این زمینه سختگیرانه وضع میشود و حقیقتا فرد یا افرادی که دیگران را مورد توهین یا افترا یا هتاکی قرار میدهند، منتظر برخود قانونی برای مجازات فحاشی خواهند بود.
با این اوصاف چند سالی که با آگاهتر شدن مردم نسبت به حقوقشان شاهد برخوردهای حقوقیتر نسبت به جرم توهین هستیم.
همانطور که جرایم علیه وضعیت جسمانی اشخاص سبب واکنش کسی که مورد ستم و جنایت واقع شده و جامعه در برابر مجرم میشوند، جرایم علیه اشخاص و شرافت افراد هم همینطور است زیرا این جرایم چنان آسیب روحی و روانیای در پی دارد که در بسیاری از موارد مداوا و درمان آن بسیار سختتر و دشوارتر از صدمات و ضررهای مالی و جسمی است.
برای تحقق جرایمی از جمله توهین یا افترا باید ۳ رکن همزمان وجود داشته باشند؛ رکن قانونی، رکن مادی و رکن معنوی.
توهین در لغت به معنای خوار کردن، سبک داشتن، خواری و خفت آمده است. البته جرم توهین دارای اقسامی نیز است: توهین ساده عبارت است از توهین و اهانتی که بهرغم دارا بودن وصف مجرمانه از هیچ کیفیت مشددهای برخوردار نیست. این جرم در ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ پیشبینی شده است که مقرر میدارد «توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود»